Samen met wethouder Marlous Verbeek opende directeur Ryanne Acket vandaag officieel de vernieuwde Dr. Maria Montessorischool. Het nieuwe gebouw is nagenoeg geheel energieneutraal en aardgasvrij. En daarmee hoort de school bij de eerste bestaande schoolgebouwen in Nederland die duurzaam aardgasvrij zijn gemaakt.

De school is na de zomervakantie al in gebruik genomen, maar werd vandaag alsnog feestelijk geopend. Na speeches van onder andere meerscholendirecteur Bart van der Vlist, Wethouder Marlous Verbeek en Roel Hoogendoorn, voorzitter van het college van bestuur, was het de eer aan directeur Ryanne Acket om samen met de wethouder het lint door te knippen. Daarna konden de aanwezigen, volledig corona-proof, een rondleiding krijgen door het geheel vernieuwde pand.

Het gebouw is helemaal klaar voor de toekomst en natuurlijk ingericht volgens het Montessori-concept. Zoals wethouder Verbeek al zei “Jammer dat Maria Montessori er niet meer bij kan zijn, want ik had graag willen weten wat zij van dit mooie eindresultaat zou zeggen.” Binnen zie je de Montessori-gedachte terugkomen in de inrichting. Leerpleinen met daar omheen de lokalen en veel glas, waardoor het één geheel lijkt.

Het grootste gedeelte van het gebouw is volledig gerenoveerd en een deel is gesloopt en herbouwd, met een extra verdieping. Daarnaast zijn er meer dan 120 zonnepanelen geplaatst voor de energievoorziening. Het gebouw is verder gasvrij gemaakt en het wordt nu door middel van een heteluchtsysteem verwarmd of gekoeld. Met al deze voorzieningen en het geavanceerde ventilatiesysteem voldoet de school nu aan het Frisse Scholen B – predikaat. 

De verbouwing heeft ook veel van het team gevraagd. Vorig schooljaar verhuisde de school naar een tijdelijke locatie en vlak voor de zomervakantie kon alles weer ingepakt worden, zodat ze het nieuwe schooljaar in het vernieuwde pand konden starten. Twee keer in een schooljaar verhuizen, eiste veel van het team. Zowel Van der Vlist als Hoogendoorn bedankten het team voor hun enorme inzet het afgelopen jaar. En nu is voor kinderen en team genieten in een mooie en gezonde omgeving.