Informatie en tips voor onderwijs aan Oekraïense kinderen

De meeste kinderen uit de Oekraïne spreken nog geen Nederlands en moeten nog wennen aan de nieuwe situatie en omgeving. Het overgrote deel van de kinderen zal naar een speciale taalschool gaan waar ze ervaring hebben met de opvang van nieuwkomers. De situatie in Oekraïne is echter zodanig dat ook de taalscholen de toestroom van leerlingen in sommige gevallen niet meer aan kunnen. Kinderen komen dan in reguliere klas op het reguliere onderwijs terecht.

Om te helpen met het geven van onderwijs aan deze kinderen, hebben we een overzicht gemaakt van handige informatie en materialen waar je gebruik van kan maken.

Informatie voor professionals

Lowan heeft een themapagina gemaakt met informatie over onderwijs aan vluchtelingen uit de Oekraïne. Hier vind je heel veel informatie en materiaal om het onderwijs te organiseren. Maar ook interessante bijeenkomsten en een link naar het online lesprogramma van het Oekraïense ministerie van Onderwijs.

Ook het ABC biedt veel informatie voor professionals op hun site

Er is ook veel informatie te vinden, die verder gaat dan alleen onderwijsinhoudelijke informatie, op de site van de Rijksoverheid.

Oekraïens lesmateriaal

Het NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) heeft een overzichtelijk document gemaakt met een scala aan linkjes naar veelal gratis lesmateriaal, prentenboeken en direct bruikbare downloads voor leerlingen in de leeftijd van 3-18 jaar. 

Noordhoff heeft een site gelanceerd waar je digitale kopieën kan downloaden van meer dan driehonderd gratis Oekraïense boeken voor basis- en middelbare scholieren die zijn goedgekeurd door het Oekraïense ministerie van Onderwijs.

Omgaan met de oorlog in de Oekraïne in de klas

De oorlog in de Oekraïne houdt iedereen bezig. Het is dagelijks onderdeel van het nieuws en iedereen, dus ook leerlingen, worden er dagelijks in meerdere of mindere mate mee geconfronteerd. Dit kan emoties losmaken bij leraren en/of leerlingen. Het is belangrijk deze gevoelens de ruimte te geven en het gesprek hierover aan te gaan. Ook hier zijn verschillende handvatten voor beschikbaar:

Overige tips

  • Vluchtelingkinderen in de klas (tips en advies)
  • Een lijst met tips voor groepen 1 en 2 met een of meer nieuwkomers in de klas vind je hier.
  • Het lesmateriaal van groep 3 voor aanvankelijk lezen is goed in te zetten om kinderen de Nederlandse klank-letterkoppeling te leren en te leren lezen in het Nederlands (groep 3 t/m 8).
  • Label de voorwerpen in je klas (de deur-de kast-het raam)
  • Google Translate installeren op Chromebook (werkt erg goed ook met kinderen)
  • Communicatiekaart Nederlands – Oekraïens

Ons laatste nieuws

Talent Primair

Talent Primair is een professionele onderwijsorganisatie met basisscholen in Gooi en Vechtstreek die op betrokken wijze talenten ontwikkelt voor een betere wereld.

Volg ons op Twitter

Na de Dam tot Damloop gaan wij geen sportieve uitdaging meer uit de weg. Ben jij ook opzoek naar een sportieve uitdaging? Dan zijn wij opzoek naar jou!

Ben jij onze part-time gymleerkracht op de Zuidwend of op OBS De Triangel?

👉🏼

Afgelopen zaterdag heeft Team Talent Primair de Dam tot Damloop getrotseerd. Samen met alle sponsoren is er geld ingezameld voor KiKa en de teller staat op dit moment op €2252,-! 👏🏽

Doneren kan nog steeds via de onderstaande link.

👉🏼 https://linktr.ee/talent_primair

Janny heeft al een paar jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar thuis zitten, dat wil ze niet. Als invalkracht op de Larense Montessorischool staat ze regelmatig voor de klas. “Ik zie het als hobby. Waarom zou ik er dan mee stoppen?”
👉🏼 https://linktr.ee/talent_primair

#𝗕𝗔𝗖𝗞𝟮𝗦𝗖𝗛𝗢𝗢𝗟 🎒
Ook dit schooljaar volgen wij onze koers en gaan alle scholen van Talent Primair samen op pad om onze doelen na te streven. 🚀

𝘔𝘦𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘬𝘰𝘦𝘳𝘴?
👉🏼 https://linktr.ee/talent_primair

#talentprimair #onderwijs #koers

Meer tweets...

Contact

Talent Primair

Amersfoortsestraatweg 180c
1272 RR Huizen

Wij hebben oog voor talent!
+